Nordas hemsida – Från barn till en 45-åring

Från barn till en 45-åring...
Jag föddes alltså i början av 1972 på Gävle sjukhus. Jag föddes som en kejsare, det vill säga med kejsarsnitt. Någon bild från det tillfället finns inte, men jag har här valt ut ett antal bilder som får illustrera mitt liv hittills. Den första bilden är troligen tagen 1976, den sista 30 år senare – 2006. Men vi börjar väl från början...

Tvåårsåldern och uppåt...


MED KEPSEN PÅ. Här är jag kanske två år och har fått låna en keps av någon, troligen av pappa. Bilden figurerade också i en skolkatalog i slutet av 80-talet.

FYRA ÅR. Här är jag som fyraåring, troligen. Bilden togs i så fall 1976. Jag fick av någon anledning ha en leksakstraktor med mig vid fotograferingen, troligen för att kunna slappna av mer.

Foto: Håkan Jonsson
FÖRSKOLAN. Här är jag tillsammans med en kamrat på Framnäs förskola i Bollnäs 1977. Då var jag fem år. Tågen började komma in i mitt liv.


SKOLAN. Hösten 1979 började jag i skolan i Röste. Jag minns inte första dagen, vilket är synd. Bilden på mig togs troligen 1982 eller 1983. Numera finns inte skolan längre, i alla fall inte som skola.


Foto: Henrik Olofsson
TRE SJUOR. Här slutar jag och mina kompisar sjuan på Granbergsskolan i Bollnäs den 6 juni 1986. Från vänster ser vi Magnus Sannefur, Jan-Olov ”UFO” Hansson och undertecknad.


KONFIRMANDERNA. Sista helgen i maj 1987 konfirmerades vi. På bilden ser vi från vänster Henrik Olofsson, prästen Bo Berg och jag.Foto: Henrik Olofsson
TRE ÅTTOR. Tre åttondeklassare går ut. En ser ledsen ut. Det är jag. Det var nog solen som jag kisade mot...


OSÄKER OCH FINNIG TONÅRING. Så såg jag ut hösten 1987. Jag hade just börjat 9:an. Vidriga glasögon kan man tycka. Ser ut att vara inspirerade av Göran Perssons gamla. Som tonåring var jag rädd och osäker. Gick aldrig på diskotek eller klassfester. Jag satt hemma och såg på Varuhuset och Dallas i stället. Tonårsrevolt sysslade jag inte med. Så den första fyllan behövde mina föräldrar aldrig uppleva. Och inte jag heller för den delen.Foto: Henrik Olofsson
TONÅRSGRABBAR. Bilden togs i kapphallen på Granbergsskolan i december 1987. Från vänster Magnus Sannefur, Fredrik Söderman och jag.


Foto: Henrik Olofsson
SKOLRESAN I RÄTTVIK. I pingsthelgen 1988 for nästan alla i min klass på skolresa till Rättvik. Här ser vi från vänster mig, Jan-Olov ”UFO” Hansson och Ulrika Persson sittandes på en långbänk i änden av den långa träbrygga som Rättvik bland annat är känt för.


Foto: Henrik Olofsson
I RÄTTVIK. Ser ovanligt glad ut på skolresan.


MOT STOCKHOLM. Den 1 juni 1988 åkte alla niondeklassare på Granbergsskolan till Stockholm på skolresa. Här ser vi Henrik Olofsson ombord på bussen.


Foto: Torbjörn Larsson
VID PALMES GRAV. Olof Palmes grav besöktes under Stockholmsresan. Det regnade denna dag. Står där och huttrar. Till höger det Kungliga Slottet.


EXAMEN. Klass 9E slutar högstadiet den 10 juni 1988. Jag sitter på huk längst ner till höger.


TRE NIOR. Grundskolan är slut för de tre niorna.


Foto: Tomas Edvall
HÄR ÄR JAG sommaren 1989, 17 år gammal. Jag har just hjälpt en kompis med en studentfotografering. I samband med det togs den här bilden. Ser lite ihopsjunken ut, eller hur?

Mot slutet av tonåren...


Foto: Henrik Olofsson
I STUDENTTÅGET. Tiden gick. Jag började gymnasiet i augusti 1988 på den samhällsvetenskapliga linjen. Där gick jag fram till den 6 juni 1991 då jag och min klass S3A tog studenten vid dåvarande Torsbergsskolan i Bollnäs. Här är jag i studenttåget bärandes klassens stora fana.

Foto: Henrik Olofsson
PÅ ONBACKEN. Alla studenter samlades på Onbacken där fotogra-fering skedde. Jag var jätteledsen för att skolan var slut. Jag ville inte bli vuxen helt plötsligt. Varför kunde jag inte jubla och vara glad när jag tagit studenten?Foto: Wåhlstedts Foto
”SJUNG OM STUDENTENS...” Klass S3A på Torsbergsgymnasiet har ställt upp sig för fotografen, som förevigade detta ögonblick. Jag är åttonde person från vänster i den översta raden. Tyvärr göms halva mitt ansikte av framförvarande person, något som fotografen borde ha uppmärksammat. I övrigt har många skugga i ansiktet från studentmössan, vilket inte heller är så bra.


Foto: Henrik Olofsson
PÅ NORGEÄVENTYR.Senare samma sommar (1991) följde jag med familjerna Olofsson och Lennarp på en två veckor lång Norge-semester. Vi besökte bland annat Åndalsnes, Ålesund och Trollstigen. På bilden ser vi från vänster mig själv, Thure och Margreth Olofsson och Birgitta Lennarp.


Foto: Pär Nordqvist
En vidunderlig utsikt över Geirangerfjorden.


Här fortsätter bildkavalkaden
Till toppen av sidan