Nordas.se – Jag i ett nötskal

Jag i ett nötskal

Namn: Pär Nordqvist

Ålder: 45 år

Bor: På landet i byn Röste utanför Bollnäs.

Familj: Ingen kvar. Far avled 1998, mor i januari 2016. Finns en faster i Trönö och kusiner men bara en kusin på mors sida.

Civil status: Den evige singeln. Ogift så in i h-vete. Känner mig för gammal att inleda ett kärleksliv vid 45 års ålder.

Yrke: Inskrivare av kyrkboksuppgifter på Arkion sedan 2011. Har inget formellt yrke. Har jobbat som journalist på BollnäsNytt två perioder. Jobbar åt Röste Bygdegårsdförening – ideellt. Då är jag journalist och fotograf.

I backspegeln:Grundskola 1979–1988:
Röste skola finns tyvärr inte längre. Den stängde för gott i augusti 2004 sedan den drivits som friskola i två år. Redan 2001 stängdes den i kommunal regi då kommunen skulle spara pengar. I dag är skolan ombyggd till lägenheter.

  Granbergsskolan är numera en modern och fräsch 1–9-skola. Den var allt annat än fräsch när jag var elev där på 80-talet.

  Samhällsvetenskaplig linje på Torsbergsgymnasiet 1988–1991.

Körkortsutbildning på Mossbo Bil & Trafik, nuvarande Driver 1994. Fick körkortet den 27 juli efter en uppkörningsrunda till Röste.

  Datautbildning på Gävleborgs Kunskapscenter hösten 1994.

Arbetsmarknadsprojektet Knuffen på Bollnäs folkhögskola 24 veckor hösten 1995–våren 1996. Praktiserade sex veckor på tidningen Ljusnan och lika många veckor på Hemköp Brotorget.

  På Datorteket lärde jag mig det viktigaste i pc-världen, innan jag kom på att jag gillar Mac bättre. Jag surfade på nätet för första gången våren 1996.

  I december 1996 påbörjade jag studier på Medieprojektet i Bollnäs. Projektet riktade sig till medieintresserade ungdomar och drevs av dåvarande InforMedia och Bollnäs kommun. En ungdomstidning kallad OBStinat producerades i två nummer. Projektet gick några månader senare i graven. På våren 1998 blev jag lönebidragsanställd på företaget och skrev för gratistidningen Bollnäs Allehanda, som gick i graven 1999. Efter att ha blivit uppsagd från InforMedia våren 2000 tog jag datakörkort på Datorteket hösten samma år.

  På våren 2001 fick jag en lönebidragsanställning på Bollnäs kommun som webbassistent och fotograf. Sade upp mig innan tjänsten gick ut på grund av 30-årskris. Slutade i mitten av november och jobbet sträckte sig fram till 31 december.

Efter nio månader med olika arbetsmarknadspolitiska åtgärder påbörjade jag praktik på Bollnäs Nytt i augusti 2002. Jag var tidningens förlängda arm och skrev notiser och gjorde mindre reportage ibland. På grund av brist på ekonomiska resurser fick jag ingen anställning.

  I början av 2003 fick jag en ny praktikplats på Torsbergsgymnasiet. Där fanns inte heller någon möjlighet att få jobb. Efter en lång tid av arbetslöshet beviljades jag praktik på Arkion på Heden i Bollnäs mitten av februari 2004. Där blev jag kvar till början av januari 2005. Därefter praktiserade jag på Kulturskolan fram till 30 april. Sedan fick jag en lönebidragsanställning där, men på grund av överkänslighet för ljud och tinnitus måste jag avsluta den ett par månader senare. Det skulle visa sig bli ett ödesdigert beslut, både personligt och ekonomiskt. Fick en anställning på BollnäsNytt i september 2005, först 25 procent och sedan bara 20. Blev inte mycket pengar där heller. Någon rätt att stämpla har jag fortfarande inte. A-kassan gick på Af:s linje att jag inte står till arbetsmarknadens förfogande. Men det var då. I september 2007 blev jag heltidssjukskriven, fick sjukersättning till hundra procent, det som tidigare kallades förtidspension. Ersättningen var inte hög, omkring 6 700 kronor per månad efter skatt. Jag har säkert förlorat 200 000 kronor på att bara gå hemma i tre år.

  I augusti 2009 började jag på Motivationshöjaren på Bollnäs folkhögskola där jag fick hjälp att komma ut på en arbetsträning av Frasse Eriksson, Mats Eriksson och Esbjön Källman. Den 1 februari 2010 inledde jag en praktik på Svensk Internetform i gamla sjukhuset. Jobbade halvtid där fram till oktober samma år. Det ledde inte till någon anställning. I mitten av oktober gick jag vidare till en praktik på numera insomnade Annonsbladet Bollnäs-Ovanåker. Blev kvar där som reporter och fotograf, men kände inte rätt vibbar direkt. Arbetsförmedlingen försökte få mig att stanna kvar och bli anställd men jag drog öronen åt mig när arbetsgivaren ville att jag skulle undersöka vår störste konkurrent Mittmedias annonssäljningsmetoder eftersom han ansåg att det kunde föreligga fuffens där. Hade jag skrivit på papper hade jag kunnat åka dit för arbetsvägran senare. Jag sade upp mig igen den 4 oktober 2011 och meddelade detta till Af. Hade under sommaren försökt övergå till Ljusnan eller Bollnäs Nytt men det krävs utbildning från universitet samt en viss sorts personlighet med vassa armbågar, initiativrik och självgående för att matcha kraven. I dag håller tidningarna på att försvinna på papper, tidningshusen går alla back ekonomiskt och anställningsstopp gäller. Journalister och fotografer är inte efterfrågade så i framtiden kommer åtminstone fotografyrket att försvinna, i alla fall på tidningsredaktionerna. I dag ska en reporter vara multikompetent, det vill säga kunna skriva, fotografera, filma, intervjua, redigera och lägga ut på webben. Tiden då en journalist och en fotograf åkte ut på jobb är svunnen. Jag fortsätter dock att arbeta för Röste Bydegårdsförening som lokal reporter, ja rent av multikompetent. Skulle jag hoppa av det skulle jag inte få något fler tidningsjobb i mitt yrkesverksamma liv. Jag pallar inte något annat.

  Tiden efter Annonsbladet präglades av osäkerhet och fruktan för framtiden. Var skulle jag få inkomster från? Men Af och arbetsmarknadsenheten fixade skivan. Jag hade önksemål om Arkion tidigare, redan efter Kulturskolan 2005, och i mitten av november 2011 fick jag komma dit för två veckors provanställning innan den riktiga anställningen började gälla 1 december. Äntligen ett jobb på rätt nivå! Arbetade med skanning av Hilding Mickelssons bildskatt det första halvåret. Skanningen var rolig men registreringen av bilddata gick inte som det var tänkt. Hälsinglands Museum var inte nöjda med mitt resultat, det var för många fel och misstag. Det gick så långt att jag fick lämna jobbet på skanningsavdelningen och övergå till kyrkboksavdelningen i juni 2012.

  Under sommaren drabbades jag av nackstelhet. Den 30 juli 2012 brukar jag säga att jag utvecklat full dystoni, en motorisk störning som kan drabba vem som helst men som få egentligen får. I mitt fall blev jag så dålig av spasmer och stelhet att jag sjukskrev mig från jobbet i februari 2013 då jag haft dystonin i ett halvår. Visste då inte vad jag hade för fel. Jobbade en kort tid på Dönjegården vintern 2012/2013 med snöskottning. Den vintern var oerhört snörik och jag kämpade på med snöskovel och snöåka trots nackproblemen. Men så sjukskrev jag mig och i mars fick jag boendestöd. Jag har nu hjälp fyra gånger i veckan med att handla, städa eller göra andra saker som jag har svårt att hinna med eller orka. I september 2013, då min mor för övrigt flyttat till Karlslunds äldreboende, avbröt jag sjukskrivningen och återgick till jobbet för en testperiod och sedan blev det skarpt läge i slutet av september. Jag tyckte trots nackproblemen att det var skönt att komma igång.

   I november fick jag diagnosen dystoni av neurologen i Gävle och behandling med sprutor innehållande botox inleddes, men tyvärr uteblev effekten, jag blev inte bättre av injektionerna. I maj 2014 var senaste gången jag tog botox, har sedan testat med mediciner, äter för tillfället Tet Modis, men märker inget resultat av den heller. Men vad som ligger bakom problemen är nu kartlagt. Det är med stor sannolikhet medicinen Risperdal, ett neuroleptika, som är boven i dramat. En annan medicinbiverkan har också drabbat mig, kronisk förstoppning efter att ha tagit antidepressiva medicinen Venlafaxin. Jag mår riktigt uselt periodvis med uppkördhetskänsla, har spytt två gånger av för mycket skit i tarmarna.

  I dag lever jag ensam i stora gården i Röste. Min mor avled i januari 2016 i en ålder av nästan 92 år. Ekonomin haltar. Jag var så gott som i konkurs under våren 2016, fick tillfällig hjälp från Soc med 446 kronor i matersättning som skulle räcka en hel vecka. Kylskåpet var så tomt att det gick åt över 400 att fylla det. Utan pengar då igen. Har nu tagit över gården, mors begravning kostade nästan 30 000 kronor och LRF Konsult har varit min största fordringsägare under våren. Deklarationen för mor och mig kostade 8 300 kronor. Vet ej hur det blir framöver då huset verkar äta pengar. Det skulle målas men ekonomin sätter stopp. Ska avverka skog på ett 11 hektar stort område, men pengarna som kommer in försvinner i återplanteringskostnad och skatt. Har fortfarande ingen bil, åker buss till jobbet varje dag, bortsett från när boendestödet kör mig två gånger i veckan. Fick ett förskott på avverkningen på 50 000 kronor i maj, vilket blev 62 500 med moms. Momsen måste Skatteverket ha in ingående och sedan 20 000 i inkomstskatt enligt beräkningar av LRF Konsult.


Aktuell som: ...inskrivare av de gamla folkbokföringslängderna från kyrkböcker från år 1930 på Arkion, där jag är anställd med lönebidrag. Jag jobbar fyra timmar per dag.

Äter: Husmanskost som köttbullar, lasagne, spaghetti och köttfärssås och pannkaka. En av mina laster här i tillvaron är lingonsylt, både hemkokt och köpt. Lingonsylt äter jag till det mesta.

Dricker: I huvudsak mjölk, cider, vatten och O’boy. Dricker inte alkohol över huvud taget, så Systembolaget är för mig en nästan främmande företeelse.

Röker: Inte alls. Förr brukade jag bränna gräs om vårarna och därigenom bli ganska rökt, men det har jag slutat med.

Kör: Köpte en moped, en Honda MT5 i vintras, den stod i Grums och levererades hit i början av april. Provkörde ett par gånger hemma på gården då växlarna började krångla. Sedan tillstötte fler komplikationer. Moppen såldes i slutet av maj till en 21 år yngre kille. Så nu kör jag ingenting igen.

Ringer: Koreanskt i form av LG G4 som jag hittills är nöjd med. Batteristatusen är inte optimal, man får ladda en gång om dagen, men det verkar vara en sjuka som många andra mobiler lider av också.

Läser: Jag börjar dagen med att läsa pappersupplagan av lokaltidningen Ljusnan. Läser den mindre ofta på nätet. Är det onsdag eller söndag eller om det har hänt något särskilt köper jag Aftonbladet. Böcker däremot har jag svårt för. Det tar alldeles för lång tid att läsa böcker. Jag vet att många tycker att jag bör ompröva min inställning, men det är lättare sagt än gjort.

Fritid: Förutom att jobba med hemsidor fotograferar jag mycket. Jag har lagt ut de bästa naturbilderna på sidan Nordas galleri. Hösten 2010 vann jag Hälsingetidningars fototävling med en ögonblicksbild från midsommarfirandet på Dönjegården i Röste. Jag fick ett presentkort på 5 000 kronor hos Expert Polyfoto i Bollnäs. Jag investerade i Nikon D7000 dagen före julafton 2011. Jag fick alltså 5 000 kronor i rabatt och betalade 6 368 kronor för kameran med 18–105-optik och försäkring.Jag sitter ofta framför datorn. I slutet av 2013 blev det D7100 för att bli av med D90:n och göra D7000 till föreningskamera. Jag har en Mac Pro från Apple, en 27-tums IPS-skärm (4K), skanner och färglaserskrivare, allt av märket HP. Äger även en 17-tums MacBook Pro från 2011 som blir så otroligt varm efter en stunds användning, vet ej om det är batteriet eller grafikkortet som är dåligt.

Senast sedda film/tv-serie: Jag ser allt från Körslaget till Postkodmiljonären, Smartare än en femteklassare till NittiLeaks och Pluras kök. Jag har många kanaler i patt-tv:n och har väl egentligen inte sett mer tv någonsin än nu. Vill följa alla realityserier och även tävlingsprogram som Mästarnas mästare, Melodifestivalen, Kockarnas kamp, Sveriges mästerkock och Let’s dance.

Om att resa: Jag brukar aldrig, eller mycket sällan, resa. Jag har inte ens varit till vårt östra grannland Finland. Det går billiga kryssningar dit lite då och då och jag ska väl försöka följa med någon gång. Någon gång måste jag ta mig samman och göra en Helsingfors- eller Ålandskryssning, men när? Blir man sjösjuk?

Framtidsplaner: Leva tills jag dör...