Nu ska det smaka
Jag gillar mat. Jag ska medge att jag äter för mycket ibland, för att det är gott. Den typ av mat jag uppskattar mest är husmanskost, som köttbullar, pannkaka, korv, fisk, ja de vanliga rätterna. Och en av de bästa kryddorna heter lingonsylt. Jag vill ha lingonsylt även till rödspättan, omeletten och pytt-i-pannan.
   Här har jag samlat några av mina favoritrecept, både middagsmat och godsaker till kaffet. Lycka till!


Korv Stroganoff med mjölkstuvade makaroner



4 portioner

6 dl (snabb)makaroner
300–400 g falukorv
2 gula lökar, hackade
1 tsk paprikapulver
1/2 dl tomatpuré
1 msk senap (gärna Johnnys)
1 buljongtärning
2 dl vatten
peppar, ev salt
1 dl gräddfil

Strimla korven. Bryn den snabbt. Fräs korven tillsammans med den hackade löken och paprikapulvret. Tillsätt tomatpuré, senap, buljongtärning och vatten.
Låt puttra på svag värme några minuter. Krydda med peppar och ev salt. Gräddfilen ska röras ner strax före serveringen. Mjölkstuva makaronerna och servera dem till.

Lättlagad lasagne


4 portioner

8 (förkokta) lasagneplattor
2 gula lökar
smör
300 g köttfärs
3 msk tomatpuré
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
2 dl vispgrädde

Sås:
2 msk smör
4 msk vetemjöl
8 dl mjölk
1/2 tsk salt
4 dl riven lagrad ost

Sätt ugnen på 225°. Skala och hacka löken. Fräs löken i smör i en stekpanna. Bryn köttfärsen. Blanda lök och köttfärs i stekpannan. Tillsätt tomatpuré, salt, peppar och grädde. Rör om. Låt koka 10–15 minuter på svag värme.
Smält smöret till såsen i en kastrull. Rör ner mjölet. Späd med mjölken. Låt koka 3–5 minuter. Salta.
Smörj en ugnssäker form. Börja med att hälla i såsen så att den täcker botten. Täck över med lasagneplattor. Lägg på köttfärsröran och avsluta med plattor, kvarvarande sås och den rivna osten. Gratinera i ugnen i cirka 40 minuter, sista 15 minuterna med folie över. Servera med en sallad.



Färsröra Kalas med grädde och ärtor
4 portioner

400 g köttfärs
smör
1 purjolök, ca 125 g
2 msk vetemjöl
1/2 tsk salt
1 kryddmått svartpeppar
1 msk kinesisk soja
2 dl vispgrädde
1 litet paket djupfrysta ärtor, 125 g
2 dl riven lagrad ost


Bryn lite i taget av köttfärsen i smör i en stekpanna. Lägg över i en gryta. Skölj och strimla purjolöken. Fräs den i smör i stekpannan. Lägg över i grytan. Strö över mjöl, salt, peppar och grädde. Rör om. Tillsätt soja och vispgrädde. Låt koka under lock på svag värme i cirka 10 minuter. Rör om då och då. Tillsätt ärtorna och osten. Rör om. Servera köttfärsröran med till exempel potatismos och grönsaker.


Kanelkaka
(175°)

2,5 dl gräddfil
1 tsk bikarbonat
175 g smör eller margarin
2,5 dl strösocker
2 ägg
4 ,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt

Fyllning: 1/2–1 dl strösocker + 1 tsk kanel


Blanda gräddfil och bikarbonat och ställ åt sidan. Rör smör och socker ljust och pösigt. Rör i ett ägg i taget. Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt och rör ner det i äggsmeten omväxlande med gräddfilen.
Smörj och bröda en ganska stor form. Varva ner smeten med fyllningen, avsluta med att strö socker- och kanelblandningen över kakan. Grädda 50–60 minuter.